Skip to main content

WoningNet verandert per 16 januari 2023

 

Als je een sociale huurwoning wil vinden in Amsterdam, dan moet je je inschrijven bij WoningNet. WoningNet verdeelt de schaarse vrijkomende woningen onder de woningzoekers. Dat gebeurt tot nu toe op basis van de inschrijfduur: wie het langst ingeschreven is, is het eerst aan de beurt. Hierdoor komen echter steeds meer mensen in de knel die wel een woning nodig hebben maar nog niet zo lang ingeschreven staan. Denk daarbij aan: jongeren of mensen die uit elkaar gaan. Daarom wordt volgend jaar de verdeling van de woningen aangepast.

Wat gaat er veranderen?

Waar nu nog de inschrijfduur alles bepalend is, komen er in de nieuwe regeling een paar andere criteria bij. De woningen worden verdeeld via een puntensysteem. Wie de meeste punten heeft krijgt de woning.

Verschillende punten

Er zijn vier verschillende soorten punten: Wachtpunten, zoekpunten, situatiepunten, startpunten.

Punten erbij en eraf

Er zijn dus voor verschillende groepen verschillende punten. Wachtpunten tellen alleen maar op, zoekpunten worden automatisch bijgehouden, de situatiepunten en startpunten moet je apart aanvragen. Dan wordt er door de gemeente getoetst of je voldoet aan de criteria.

Alle punten behalve de wachtpunten kun je ook kwijtraken.

Het kwijtraken van alle zoekpunten geldt ook voor de situatiepunten en starterspunten.

Experiment starterspunten

Starterspunten worden alleen in Amsterdam en Zaanstad toegekend, bij wijze van experiment voor 2 jaar. Ze zijn ook uitsluitend geldig in Amsterdam en Zaanstad.

Wanneer gaat dat dan allemaal in?

Per 16 januari 2023 gaat de nieuwe regeling in. Uw bestaande inschrijfduur wordt automatisch omgezet in wachtpunten.

Wilt u meer informatie over de nieuwe regeling ga dan kijken op:

https://socialehuurwoningzoeken.nl/