Skip to main content

Geuzenveld kreeg eind vorige eeuw een slechte naam. Aan het begin van deze eeuw gingen stedenbouwkundigen er van uit dat door grootschalige sloop en nieuwbouw Geuzenveld zou worden ontdaan van het negatieve imago. Straten als de Hendrik Colijn- en Savornin Lohmanstraat veranderden totaal van aanzicht. De strokenbouw en hovenbouw verdween en werd vervangen door gesloten blokken met parkeergarages, de zogenaamde gated communities: woningcomplexen met een besloten karakter. Met de crisis van 2008 werden de plannen uitgesteld. Inmiddels blijkt dat een zegen voor Geuzenveld. De herstructurering is herstart, maar nu met behoud van het oorspronkelijke karakter van de wijk.

Beroemde architecten

Stadgenoot renoveert en vernieuwt rond het Lambertus Zijlplein. Vroeger woonde je gewoon in Geuzenveld. Nu worden de namen gebruikt van de architecten uit de jaren 50 die de woningbouw ontwierpen. Zo wordt aangegeven dat de buurt echt onder architectuur is gebouwd. Jacob Berend Bakema en Willem Marinus Dudok waren twee vooraanstaande architecten die betrokken waren bij de bouw van Geuzenveld in de jaren 50. Je woont nu in de ‘Bakemabuurt’ of in één van de ‘Dudokhaken’.

Veiliger

De renovatie van de zogeheten Dudokhaken, met respect voor het oorspronkelijke ontwerp, bleek een groot succes. Stadgenoot kiest er nu voor om ook in de Bakemabuurt, iets ten oosten van het Lambertus Zijlplein, grootschalig te renoveren met behoud van het stratenpatroon en het karakter van de buurt. Bij renovaties wordt het gesloten karakter van de begane grond, de ‘plint’, opengewerkt door meer glas toe te passen. Dit moet de veiligheid verhogen. Na de sloop komen er complexen terug die passen bij de bestaande bouw. Hierdoor behoudt Geuzenveld een echt centrum!

Tekst en foto Boudewijn Rückert