Skip to main content

In de Wildemanbuurt in Osdorp zijn diverse bewoners actief: ouderen en mensen met gezinnen. Vanuit het buurtgebouw van de Lucas Community onderhouden buurtbewoners een deel van het openbaar groen. Noureddine Kaddouri is een van hen. Mary Kamps is bestuurslid van Bewonerscommissie De Wildeman en organiseert bijeenkomsten voor jong en oud.

Niet alle bewoners willen hetzelfde met de binnentuinen en het openbaar groen. De ouderen willen rust en de mensen met kinderen willen vooral veel speelplekken. Noureddine Kaddouri: ‘De binnentuin is een veilige plek waar de kinderen rustig kunnen spelen en je ze vanuit je huis in de gaten kunt houden.’ Mary Kamps zegt: ‘Oudere bewoners vinden dat er al genoeg voor de deur wordt gespeeld en hebben juist behoefte aan rust in de binnentuin.’

Buurtfeestje

De bewonerscommissie wil twee keer per jaar een feestje voor de buurt geven, zowel voor oudere bewoners als mensen met kinderen. Mary: ‘De andere bewonerscommissieleden werken overdag, dus dat komt vaak op mij neer. Er komen weinig mensen op af en dat vind ik jammer.’

Noureddine heeft in  de bewonerscommissie gezeten, maar kreeg niet het idee dat hij daar veel kon bijdragen. ‘Ik ben wel in de buurt bezig. We hebben met de Lucas Community een deel van het openbaar groen in beheer gekregen en daar maken we schoon. Er zijn ook moestuintjes die de bewoners zelf onderhouden. Daar is zelfs een wachtlijst voor.’

Het is duidelijk, bewoners willen niet allemaal hetzelfde. Daar kan een ontwerp voor een binnentuin of groenstrook rekening mee houden. Vincent Kuijpers en Roy Zonnenberg van Green Metropolitan Council hebben de opdracht gekregen van het stadsdeel om met bewoners samen naar het openbaar groen te kijken. Ze denken graag met bewoners mee over herinrichting van het groen in de wijk.

Groen in de tuinsteden

Een van de problemen met het openbaar groen is dat het snel vervuilt. Mostafa El Filali van de Lucas Community: ‘Mensen hebben niet het idee dat het van hen is. Ze zijn onverschillig en gooien hun afval erin. Je ziet meteen het verschil als je naar de buurtmoestuintjes kijkt: die zijn prima onderhouden. Dat willen we op meer plekken. Zodra bewoners voelen dat het van hen is, gaan ze er anders mee om.’

Meepraten?

Samen met de Lucas Community houdt de GMC tot begin 2018 op maandagen een inloopspreekuur. Bewoners die interesse hebben om mee te praten over het groen kunnen terecht bij op de Notweg 32, www.lucascommunity.nl