Skip to main content

Op 18 april jl. was de jaarlijkse bijeenkomst voor bewonerscommissies in het Paviljoen van Stadgenoot. Er waren zo’n honderd mensen aanwezig, waaronder leden van bewonerscommissies, Huurgenoot en medewerkers van Stadgenoot. Wat begon als een debat over de nieuwe strategische koers, ontpopte zich al snel tot een open en eerlijk gesprek waarin ideeën, tips, goede en minder goede ervaringen werden gedeeld. Dit alles met één gemeenschappelijk doel: de dienstverlening van Stadgenoot verbeteren. Benieuwd naar de sfeer van deze avond? In dit bericht leest u er meer over.
 
Arda Gillissen, communicatieadviseur bij Stadgenoot was gespreksleider van de avond. De bijeenkomst begon met indringende geluidsfragmenten van huurders, gevolgd door een inspirerende video van Thea Schaafsma, lid van de bewonerscommissie Lieven de Key.

Gehoord en gezien voelen
Bestuursvoorzitter Anne Wilbers trapte af met een korte toelichting op de nieuwe strategische koers, waarin de focus ligt op het vernieuwen van de portefeuille, het herstructureren van buurten en nauwe samenwerking met bewoners. Er volgde een constructief kritisch gesprek met haar waarbij een aantal vragen centraal stond: hoe kunnen we de samenwerking verbeteren en huurders beter betrekken? En hoe verbetert Stadgenoot haar dienstverlening richting de huurder?  Anne Wilbers is vastberaden: “Het is van groot belang dat bewoners en partners zich gehoord en gezien voelen. Maar helaas is dat nog niet altijd het geval. Onze ambitie is om zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Maar eerlijk is eerlijk: daarbij moeten we nog wel een afstand overbruggen. We willen deze inhaalslag maken en grote vooruitgang boeken. Het verbeteren van processen heeft tijd nodig, maar we zetten ons hier 200 procent voor in.”
 
Kwaliteitsimpuls geven
Daarna lichtte portefeuillemanager Gerco Jonker de aanpak rondom portefeuillevernieuwing en herstructurering toe.” Het is een prioriteit ons vastgoed te verbeteren en te verduurzamen. Dit gebeurt op verschillende manieren, waarbij we extra aandacht hebben voor woningen met een E-, F- of G-label. Daarnaast willen we een netto groei van woningen realiseren, door zowel uit te breiden als te verdichten. Hierbij gaat het om honderd sociale huurwoningen en honderd middenhuur woningen per jaar”. Ook lichtte hij diverse aspecten van de begroting, het huishoudboekje (waar gaat iedere euro die een huurder aan huur betaalt naar toe) en investeringen toe.
 
Ontmoeting en creativiteit
Vervolgens gaven stadsmakers Floor Ziegler en Teun Gaultier een presentatie. Zij gaven inspirerende voorbeelden over hoe organisaties in contact kunnen komen met bewoners en partners in buurten, het zogenaamde buurtmaken. Zo was Floor onder andere de initiatiefnemer van Stichting Noorderparkkamer: een culturele huiskamer en podium in het Noorderpark van Amsterdam Noord. Daarbij draait het om ontmoeten en creativiteit. Ook was zij betrokken bij de oprichting van Stichting Broedstraten: een project in Amsterdam Noord waar creatievelingen zichtbaar wonen en werken en met hun kunstprojecten een verbinding aangaan met hun omgeving. Dit met als doel de levendigheid te versterken en de betrokkenheid van bewoners, ondernemers en bezoekers te vergroten.
 
Bewoners en culturen
Aan het eind van de bijeenkomst bracht Hansje Dekkers, lid van de bewonerscommissie Kromme Mijdrechtstraat, een persoonlijk gedicht ten gehore dat haar visie op de strategische koers van Stadgenoot prachtig weergaf. Dekkers: “Ik woon al 27 jaar met mijn man Leo in de Kromme Mijdrechtstraat. Wij sturen elk jaar 380 bewoners een kaart met een gedicht erop. Hierdoor kennen wij alle bewoners en culturen. Zo dragen wij op een eigen persoonlijke manier bij aan buurtmaken.”
 
Veilige en prettige woonomgeving
Anne Wilbers sloot de avond af en benadrukte het belang van buurtmaken: “Het gaat niet alleen om de stenen, maar juist om mensen die er wonen. Bewoners willen een veilige en prettige woonomgeving waar ze zich senang voelen. Ik waardeer alle suggesties van de aanwezigen. Naast de waardevolle inhoudelijke tips waren er ook de nodige klachten en opbouwende kritieken te horen. Wij hebben jullie vanavond goed gezien en gehoord. We gaan ons ervoor inzetten om meer aanwezig te zijn in de buurten en de samenwerking met bewoners te versterken. Daarbij besef ik dat de vrijwillige bijdrage van bewonerscommissies zeer waardevol is en dat waardeer ik enorm. Laten we elkaar versterken waar mogelijk, want: buurtmaken doen we samen!” Daarna was er tijd voor ontmoeting, gezelligheid en ontspanning met een Amsterdamse accordeonspeler en een heerlijk buffet.Leave a Reply